Informatii pacient - Dermatologie 

Ce trebuie sa stiti despre:

Melanom

Este una dintre tumorile cutanate cu cel mai sever prognostic, adică are o rată de supraviețuire redusă. Supraviețuirea depinde de momentul în care a fost diagnosticat si excizat melanomul.

Dacă diagnosticul a fost făcut în stadiu incipient, înainte de a ”pleca” celule din tumoră în restul organismului, supraviețuirea este crescută. Dar asta nu vom sti decât supraveghind pacientul postoperator, mai mulți ani.

Cum recunoaștem melanomul?
Melanomul apare fie pe o leziune cutanată, nev melanocitar, existentă anterior, uneori chiar din copilarie sau apare ca o leziune nouă care apare pe piele ca o pată maro care crește relativ repede, are margini neregulate și contur neregulat.

Alteori debutează ca un mic modul maro sau negru care crește repede și la un moment dat sângerează. In toate aceste situații pacientul trebuie să se prezinte pentru consultație la un medic dermatolog. Rareori se poate întâmpla ca melanomul să aibă culoarea pielii, adica să fie lipsit de pigment și atunci diagnosticul este mai dificil.

Pentru orice leziune de pe piele, de culoare maro, care crește în suprafată sau în relief, pacientul trebie să se prezinte cât mai repede la specialistul dermatolog.

 

Carcinomul cutanat

Este o tumoră cutanată care este frecvent întânită, mai ales la persoanele în vărstă.

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer și apare mai ales pe pielea fotoexpusă, adică pe suprafețele cutanate expuse la soare la mersul pe stradă: față, urechi, membrele superioare dar nu numai. Poate să apară și pe trunchi deoarece de foarte multe ori se întâmplă arsuri de soare după expunerile la soare din timpul verii.

Carcinomul cutanat scuamos este mai puțin frecvent decât cel bazocelular, apare pe zone expuse la soare frecvent dar si pe mucoase. El se dezvoltă mai rapid decât carcinomul bazocelular și poate da metastaze, adică se ”împrăștie” în restul organismului.

Cum recunoaștem carcinomul cutanat?
Apare ca o leziune de culoarea pielii, proeminentă sau plană și mai roșie decât restul pielii, la început de dimensiuni mici dar care crește în suprafață și în relief.
Chiar daca mărirea în dimensiuni nu este foarte rapidă, leziunea trebuie evaluată de un specialist dermatolog pentru a putea fi operată cât mai repede.

 

Dermatita atopică

Este o afecțiune cutanată alergică care determină mâncărime și uscăciune a pielii, pete roșii, cojire a pielii, uneori zemuire, care apar din copilărie, uneori din perioada de sugar.
Leziunile cutanate apar pe mâini, picioare, genunchi, plica cotului, glezne, față.  Evoluează în pusee care pot fi declanșate de diferiți factori, alergeni (praf, polen, alergeni din alimente) care declanțează un nou puseu de alergie.

Se poate asocia cu astmul, urticaria sau rinita alergică. Diferitele tratamente care exista si procedurile de îngrijire a pielii pot ameliora sau indepărta mancărimea de piele, leziunile de pe piele și pot preveni noi pusee.

Nu se poate vorbi însă de o vindecare definitivă deoarece, în cazul dermatitei atopice, este vorba de un teren alergic, de cele mai multe ori de o predispozitie genetică și se poate regăsi în familie, la unul dintre parinți sau alți ascendenți.

Când să vă adresați unui medic?

 

Psoriazisul

Este o afecțiune cronică, autoimună, care determină o înmulțire rapidă a celulelor din piele, de 10 ori mai repede decât normal. Aspectul psoriazisului diferă de la o persoană la alta si uneori chiar și la aceeași persoană în perioade diferite. Se manifestă prin pete roșii, uneori pete mici roșii acoperite de scuame sidefii, piele îngroșată, cu scuame (coji) albe, piele uscată, cu urme de scărpinat, uneori sângerândă.

Aceste leziuni se găsesc mai frecvent la nivelul coatelor, genunchilor, spate în regiunea lombară, pe scalp.

Psoriazisul evoluează în pusee care pot dura săptămâni sau luni, cu ameliorare după tratament, uneori chiar dispariția leziunilor pentru o perioadă mai lungă de timp.

Există mai multe forme de psoriazis, de la forme ușoare, cu leziuni puține, la forme mai severe, eritrodermice, artropatice, pustuloase.

Când să se adreseze pacientul doctorului?

  • Când leziunile au devenit extinse, crează discomfort, afectează activitata zilnica sau nu mai au efect medicamentele utilizate anterior
  • Când apar dureri articulare sau umflarea articulațiilor

 

 

 

 

Acneea

Este o afecțiune a pielii care afectează mai ales adolescenții, adultul tânăr dar si pot fi pacienți de toate vârstele. Este ușor de recunoscut deoarece determină apariția de comedoane (puncte albe și puncte negre), leziuni roșii, mici, proeminete (coșuri) si leziuni cu puroi.

Se găsesc în primul rând pe față, spate, umeri, piept. Ele apar din cauza obstrucției porilor (orificii foliculare prin care ies firele de păr) cu celule care trebuie să se elimine și cu sebumul produs de glandele din piele.

Uneori, leziunile inflamatorii determină apariția cicatricilor după regresia lor consecutivă tratamentului. Prezența cicatricilor necsită ulterior alte tipuri de tratament.

Când teebuie să vă adresați medicului?